V našom dome je veľa rôznych zvukov a niektoré z nich možno klasifikovať ako rušivé. Často z hora počujeme kroky, hudbu alebo hrajúce sa deti. To všetko sa k nám dostáva a narúša náš pokoj v kancelárii, spálni, obývačke či iných priestoroch. Spôsob, ako sa týchto nežiaducich vzduchových a nárazových zvukov zbaviť, je odhlučnenie stien a stropu. V tomto článku sa bližšie pozrieme na zvukovú izoláciu stropu a predstavíme si rôzne možnosti, ako môžeme obmedziť zvuky, ktoré sa k nám dostávajú.

Ako funguje zvuková izolácia stropu?

V prvom rade si musíme zodpovedať otázku, ako funguje odhlučnenie stien a stropov, aby sme vedeli, ako pristupovať k zatepleniu nášho priestoru. Hluk nie je nič iné ako akustická vlna, čo je v skutočnosti tlakový rozdiel šíriaci sa priestorom. Za zmienku tiež stojí, že pri izolácii stropu máme ďalšieho nepriateľa – gravitáciu.

Existujú dva hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú potlačenie zvukových vĺn:

  • hustota 
  • štruktúra materiálu (uzavretá, otvorená a polootvorená)

Prvý faktor závisí od hustoty materiálu. Zvuk má problém dostať sa cez hustý materiál, a preto je zastavený. Druhý faktor vychádza z vnútornej štruktúry materiálov – vnútorná štruktúra a štruktúra vlákien môže tiež blokovať zvukovú vlnu. Účinok navyše zvýšime, ak zvuk prechádza rôznymi materiálmi s rôznymi vnútornými štruktúrami.

Samolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09SSamolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09S
Samolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09S
Zľavnená cena 3,50 € 2,92 € Bežná cena 6,00 €
Akustická pena protizvuková samolepiaca 200x100cm 2cmAkustická pena protizvuková samolepiaca 200x100cm 2cm
Samolepiaca zvukotesná tlmiaca pena 20mm 25x100cm LT20ALUSamolepiaca zvukotesná tlmiaca pena 20mm 25x100cm LT20ALU

Ako nainštalovať základný systém zvukovej izolácie stropu

Po prvé, strop musí byť správne pripravený na inštaláciu zvukovej izolácie. Mali by ste sa uistiť, že strop je brúsený, relatívne rovnomerný a bez akýchkoľvek väčších nedokonalostí. Potom treba takto pripravený strop natrieť základným náterom (najlepšie dvakrát, aby sa zvýšila priľnavosť lepidla). Prvú etapu uzavrieme nalepením samolepiacej gumenej peny na strop, ktorá bude našou vonkajšou izolačnou vrstvou.

Ďalším krokom je príprava závesného stropného systému. Najprv musíte postaviť obvodový rám, aby ste zabezpečili nosnosť konštrukcie. Profily by mali byť správne usporiadané tak, aby hmotnosť materiálov bola správne rozložená po celej ploche stropu. Začneme usporiadať profily 20 cm od steny a každý ďalší umiestnime vo vzdialenosti 40 cm od seba. Následné profily označujeme každých 40 cm, čo nám zabezpečí dostatočnú nosnosť. CD profily zospodu lepíme páskou, do stredu profilu položíme 20mm pásiky peny R-140. Následne ich pomocou ES závesov namontujeme na stropy a vyrovnáme. Zvyšné úponky závesov ES by mali byť ohnuté tak, aby mohli pri montáži podopierať penu R-140. Medzi profily umiestnite narezané 40 cm pásy R-140.

Posledným krokom je montáž sadrokartónu a pevnej gumy. Odporúčame najmä použitie akustických sadrokartónových dosiek, ktoré sú dostupné od všetkých renomovaných výrobcov. Do získanej konštrukcie inštalujeme sadrokartónové dosky, až kým úplne nepokryjú strop. Pevnú gumu LG-2 nalepíme na prvú vrstvu dosiek lepidlom a po zaschnutí lepidla (5 minút) osadíme druhú vrstvu sadrokartónu.

Stále máme problém s okrajmi stropu. Medzi stenou a stropom je dôležité ponechať dilatačné škáry, ktoré znížia prenos vibrácií medzi priestormi. Sadrokartónové dosky netlačíme až po strop. Odporúčaná dilatačná škára je 3 až 5 mm. Dilatačné škáry treba vyplniť akrylovou hmotou a následne spracovať tak, aby „držala v rovine“ s celým stropom.

Takto upravený strop minimalizuje zvuky doliehajúce do našich uší a spolu s odhlučnením stien zabezpečí pokoj a pohodu v našich izbách.