Už dlhé roky sa zaoberáme akustickými a tepelnoizolačnými materiálmi. Stretli sme sa s klientmi so širokou škálou problémov súvisiacich s únikom zvuku, ale aj s mnohými následkami príliš veľkého hluku. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť, čo je hluk, k čomu môže viesť a ako sa proti nemu čo najlepšie chrániť.

Definícia hluku?

Na začiatok si musíme povedať a definovať, čo je hluk. Stručne povedané, hluk je prebytok zvukov, ktorý presahuje normy krátkodobej a dlhodobej expozície zvuku. Zvuk, fyzikálne povedané, je zase tlaková vlna, ktorá sa šíri v elastickom prostredí (t.j. vo vzduchu alebo vo vode) a je výsledkom vibrácií častíc v médiu, ktoré prenášajú vlnovú energiu. Každý zvuk má svoju frekvenciu vyjadrenú v hertzoch, amplitúdu vyjadrenú v decibeloch a vlnovú dĺžku. Tieto zvukové parametre vieme ovplyvniť. Podľa noriem Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má každý zvuk presahujúci 65 decibelov vplyv na naše telo a ovplyvňuje našu pohodu a spánok . Samozrejme, čím vyššia intenzita zvuku, tým väčší dopad na naše telo. Pre porovnanie, hluk z ulice v rušnom meste môže dosiahnuť 100 dB.

K čomu môže v dnešnej dobe viesť hluk, teda prebytočné zvuky?

Hluk sa stal natoľko nápadným prvkom našej súčasnosti, že sme začali hovoriť o fenoméne „znečistenia hlukom“ . Osobitná pozornosť sa tomu venuje vo veľkých mestách, aglomeráciách a na komercializovaných turistických atrakciách. Podľa mnohých vedcov sa hladina hluku v nasledujúcich dvoch desaťročiach výrazne zvýši a bude predstavovať jeden z najdôležitejších environmentálnych problémov. 

V súčasnosti vzniká hluk takmer všade a každým zariadením – od ľahko postrehnuteľných vecí, ako je let lietadla, až po infrazvuk (veľmi nízkofrekvenčné zvuky, pre ľudské ucho nepočuteľné, ale ovplyvňujúce pohodu a zdravie) generované ventilátormi resp. hluk vychádzajúci z potrubí. Zvuk nás obklopuje a my s tým nemôžeme nič urobiť – jediné, čo môžeme urobiť, je znížiť naše vystavenie hluku.

Samolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09SSamolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09S
Samolepiaca izolačná pena vodotesná guma 9mm 25x100cm ISOLMAT M09S
Zľavnená cena 3,50 € 2,92 € Bežná cena 6,00 €
Akustická pena protizvuková samolepiaca 200x100cm 2cmAkustická pena protizvuková samolepiaca 200x100cm 2cm
Samolepiaca zvukotesná tlmiaca pena 20mm 25x100cm LT20ALUSamolepiaca zvukotesná tlmiaca pena 20mm 25x100cm LT20ALU

Nebezpečenstvo hluku

V prvom rade musíme upriamiť našu pozornosť na zdravotné problémy. Nadmerný zvuk ovplyvňuje naše telo a ako je dokázané v mnohých vedeckých štúdiách, tento vplyv je významný. Hluk zvyšuje hladinu stresu , čo je na nás vidieť na prvý pohľad. Stres priamo aj nepriamo prispieva k mnohým ochoreniam. Dva najčastejšie javy v našom zdraví, ktoré sú ovplyvnené hlukom, sú migrény a poruchy obehového systému (ochorenie obehového systému, ktoré je dôsledkom nadmerného vystavovania sa hluku, je hypertenzia). Významným problémom spôsobeným hlukom sú poruchy spánku.

Spánok je moment, kedy sa naše telo a náš mozog regenerujú a pripravujú na výzvy nasledujúceho dňa. Ak je tento kolobeh narušený a naša regenerácia je spomalená, z dlhodobého hľadiska to vedie k početným zdravotným komplikáciám. Za zmienku tiež stojí, že tento problém sa netýka len dospelých, ale aj detí – žiaľ, hluk môže u detí spôsobiť kognitívne poruchy a narušiť ich správny vývoj. Teraz je čas pozrieť sa na nepriame účinky hluku. Aj my sami často pozorujeme, že v hlučnom prostredí máme problémy so sústredením a sústredením pozornosti.

Koncentrácia, podráždenie a únava spôsobená hlukom môžu z dlhodobého hľadiska viesť k problémom – zhoršeniu koncentrácie v práci alebo v súkromí, čo sa následne môže premietnuť do zhoršenia našich výsledkov. Okrem toho hluk, ako sme už mnohokrát v našich publikáciách spomenuli, má významný vplyv na vodičov. Vodič, ktorý je unavený alebo má problémy so sústredením sa na cestu, je nebezpečný vodič a, žiaľ, šanca takéhoto vodiča na nehodu výrazne stúpa. 

Ako sa chrániť pred hlukom?

Prvou a veľmi triviálnou radou je minimalizovať vystavenie hluku . Žiaľ, nie je to také jednoduché a často nemáme na výber. V takom prípade vám odporúčame začať tým, že sa pokúsite premeniť svoj dom alebo byt na „oázu ticha“ , t. j. čo najviac izolovať dom/byt od vonkajšieho hluku. Na tento účel sa v prvom rade oplatí postarať sa o zvukovú izoláciu stien a zabezpečenie akustickej izolácie okien a dverí.

Ďalším odporúčaným krokom je v prípade potreby postarať sa o akustiku podláh a stropov. Ďalšou výhodou zvukovej izolácie je skutočnosť, že väčšina materiálov, ktoré poskytujú akustickú izoláciu, poskytuje aj tepelnú izoláciu - v lete sa naša miestnosť bude zahrievať pomalšie od slnka a v zime stráca menej tepla. Keď je náš hlavný domáci priestor odhlučnený a spĺňa naše očakávania, môžeme ísť o krok ďalej a starať sa o ďalšie priestory, v ktorých bývame – odhlučniť auto alebo kanceláriu, ak je to možné. Možností je veľa a závisia od našich individuálnych preferencií.